Real Estate Research Quarterly signaleert nieuwe ontwikkelingen in de wetenschapsgebieden die relevant zijn voor de vastgoedsector. De uitgave biedt een podium voor onderzoek, analyses en discussies die bijdragen aan de verdere ontwikkeling van de vastgoedsector.

Voor de editie juni 2019 roept de redactie auteurs op rond het thema:

De Nederlandse woningmarkt: op zoek naar oplossingen

“In gelul kan je niet wonen” is de bekende uitspraak van Jan Schaefer. Nu staan we in verschillende opzichten voor een vergelijkbare vraag als in de jaren zestig en zeventig. Tekorten zijn enorm, prijzen rijzen de pan uit en de bouwproductie komt maar niet voldoende op gang. Neem daarbij een daadwerkelijk tekort aan bouwvakkers en materialen en de omvangrijke ambities op het gebied van verduurzaming en duidelijk wordt dat we klem zitten. Ondertussen investeren (institutionele) beleggers voor recordbedragen in huurwoningen, wordt de geliberaliseerde huurmarkt door grote gemeenten alsnog gereguleerd, neemt de vergrijzing en behoefte aan zorgwoningen hand-over-hand toe en blijven scheefwoners gewoon scheef wonen. “Is dit beleid, of is hier over nagedacht?” zei diezelfde Jan Schaefer.

De redactie daagt zowel academici als professionals uit de vastgoedsector uit om artikelen in te sturen die passen bij dit onderwerp. Wij zoeken onderzoeken die helpen om oplossingen te vinden voor ‘het woningvraagstuk’. Die ene simpele oplossing is er niet, maar helpt u mee om via minder lullen tot meer wonen te komen? Dat mag op allerlei relevante thema’s: gebiedsontwikkeling, procesmanagement, verduurzaming, financiering, woonbehoefte, et cetera. Wij verwachten een wetenschappelijk relevant artikel. Check ook onze auteursrichtlijnen

Auteurs die een bijdrage willen leveren, kunnen voor 25 februari 2019 een korte opzet van het artikel inzenden. Het definitieve artikel dient uiterlijk 10 april binnen te zijn bij de redactie. Mocht u een artikel insturen met een ander thema, dan kan dat natuurlijk ook. Deze wordt door onze redactie beoordeeld voor één van onze uitgaven in 2019. Wij plaatsen de artikelen ook op deze website. 

Correspondentieadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Call for papers Energietransitie 

Energietransitie

Een van de grootste thema’s van deze tijd is de transitie van fossiele brandstoffen naar alternatieve, hernieuwbare energiebronnen. Dat klinkt simpel, maar de praktijk is weerbarstig. Er zijn vele technische opties. Die moeten met elkaar worden verbonden tot een nieuw efficiënt en koolstofarm geheel. Het houdt onder andere in dat voertuigen meer en meer elektrisch zullen worden en het vastgoed grotendeels gasloos. Maar ook dat we extra ruimtevragers zullen krijgen, bijvoorbeeld in de vorm van laadpalen, windmolen- en zonneparken en biovergisters. Wat is er voor de transitie allemaal nodig? Wat zijn de gevolgen? Hoe lang duurt het om de gehele bestaande woningvoorraad (maar liefst 7,3 miljoen) van het gasnet af te koppelen? En wat zijn de kosten daarvan? Is er voldoende geschoold personeel om alle ambities op tijd te realiseren? Zijn er wellicht best practices bekend die we op grote schaal kunnen toepassen? Hoe kunnen we decentrale energieopwekking stimuleren en/of optimaliseren? De vragenlijst aangaande dit thema lijkt bijna oneindig. Graag ontvangt de redactie artikelen die ingaan op dit belangrijke, technische en maatschappelijke vraagstuk. 

Correspondentieadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.