VOGON symposium 2022

VOGON symposium 2022
nov 17
Add to Calendar 17-11-2022 In de middag Europe/Amsterdam VOGON symposium 2022 NTB

Ruimtelijke inpassing van de logistiek in Nederland

In de laatste tien jaar groeide het logistiek vastgoed uit met maar liefst 10 miljoen vierkante meter in Nederland. Een onderdeel van dit vastgoed zijn zogeheten megahallen, de XXL-distributiecentra. Logistiek vastgoed was met 1,09 miljard euro in het tweede kwartaal opnieuw de sector met het hoogste investeringsvolume. Goed voor bijna een derde van het totaal in de Nederlandse vastgoedmarkt.

Investeringsvolume van 2,3 miljard euro
In het eerste halfjaar van 2022 was het investeringsvolume 2,3 miljard euro, 58 procent hoger dan dezelfde periode een jaar eerder. De transport- en logistieksector is van belang voor de Nederlandse economie. In 2020 was de bijdrage van de bedrijfstak vervoer en opslag aan de Nederlandse economie 4,3 procent. Eind 2020 telde de sector bijna 50.000 bedrijven en waren er 447.000 mensen werkzaam.

Van fysiek naar online winkelen
De snelle groei is mede het gevolg van de verschuiving van fysiek naar online winkelen. Dit gaat gepaard met een snelgroeiende vraag naar magazijnruimte. Nederland bleek daarnaast ook aantrekkelijk voor Europese distributiecentra. De sector biedt forse huurgroei van 5 tot 10 procent per kwartaal de laatste kwartalen. Naast de balans tussen aanbod en vraag, wordt huurgroei tegenwoordig meer gedreven door andere factoren.

Nauwelijks regie
Er is de afgelopen jaren nauwelijks sprake geweest van regie. De gemeentes trokken elk hun eigen plan. De gevolgen zijn te zien in het landschap. Het totale vloeroppervlak van de distributiecentra is de afgelopen vijf jaar met maar liefst 20 procent gestegen tot 28 miljoen vierkante meter. Critici spreken inmiddels al van ‘de verdozing van Nederland’. Het Planbureau voor de Leefomgeving en het College van Rijksadviseurs kwamen daarom met een duidelijk advies: er moet beter worden nagedacht over het bouwen van megadistributiehallen in Nederland.

Verpest landschap of NL distributieland?
Tijdens het jaarsymposium 2022 trachten we een vanuit verschillende invalshoeken een discussie op gang te krijgen over hoe we de groeiende vraag naar logistiek vastgoed goed kunnen faciliteren. Verpesten ze het landschap en onze leefomgeving? Of bieden ze juist economische kansen en banen voor Nederland distributieland?


Meer informatie

  • Thema Logistiek
  • Locatie NTB
  • Datum 17-11-2022
  • Tijdstip In de middag
  • Prijs 150 euro voor leden; 225 euro voor niet-leden, excl BTW