Studiemiddag: Vastgoed als dienst

Studiemiddag: Vastgoed als dienst
april 22
Add to Calendar 22-04-2022 14.00-18.00 uur Europe/Amsterdam Studiemiddag: Vastgoed als dienst Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3051 CB Rotterdam

Traditioneel wordt vastgoed gezien als een product, op te delen in verhuurbare ruimtes. Het concept Real Estate as a Service - vastgoed als dienst - wordt verbonden aan een klantgerichte aanpak van eigenaren, ontwikkelaars, aanbieders en bemiddelaars. Waarin ruimten beschikbaar worden gesteld met digitale maatwerkvoorzieningen, flexibiliteit, schaalbaarheid, herindeelbaarheid en gemeenschapszin. Het gaat dus om een verschuiving van een traditionele vastgoedmindset, naar een servicemindset. De mate en kwaliteit van de dienstverlening en niet louter het ruimteaspect, wordt zo sterk bepalend voor de totstandkoming en het succes van een gebruikstransactie.

Nieuw verdienmodel
Vanuit deze zienswijze zullen gebruikers zich steeds meer de vraag stellen in hoeverre het, vanuit het nut en de kosten van gebruik, nog opportuun is om ruimte zelf in eigendom te hebben. In wezen worden ruimteselectie en kosten steeds meer een financiële afweging in relatie tot servicecomponenten en de kwaliteit van het geboden serviceniveau. Wat zal hiervan de impact zijn op de strategische en operationele performance van vastgoedgebruikers? Verhuurders transformeren van traditionele, passieve ondernemers naar strategische partners met andere (waarde)risicoprofielen. Wat is hiervan de impact op hun businessmodel?

Drie sprekers
Het thema wordt belicht door drie deskundige sprekers uit het Nederlandse en Angelsaksische vastgoedonderzoek en -consultancy. Er zal dit keer geen paneldiscussie worden gehouden, maar er zal een doorlopend discussieplatform worden georganiseerd tussen zaal en sprekers en sprekers onderling, geleid door dagvoorzitter Michel Knoppel. Het bestuur en de activiteitencommissie van de VOGON zien uit naar jullie deelname aan deze, naar wij verwachten, boeiende middag.

Algemene ledenvergadering VOGON
Leden heten wij al om 12.00 uur welkom tijdens de algemene ledenvergadering van de VOGON.

Programma
12.00-13.00 uur Algemene ledenvergadering Vogon
13.00-13.45 uur Gelegenheid tot bezoeken Het Nieuwe Instituut
13.45-14.00 uur Bente Spigt, introductie van Het Nieuwe Instituut
14.00-14.15 uur Michel Knoppel, introductie sprekers en programma
14.15-14.55 uur Jos Sentel, perspectief en servicevraag van de eindgebruiker
14.45-15.35 uur Marco Macagnano en Wilfrid Donkers
15.35-15.50 uur juryvoorzitter prof. dr. Theo Arentze, uitreiking VOGON Research Award
15.50-16.10 uur pauze
16.10-16.50 uur Michael Kloppenburg
16.50-17.00 uur Michel Knoppel, slotwoord
17.00-18.00 uur drankje

Sprekers
Bente Spigt 
Relatiemanager van Het Nieuwe Instituut die een korte toelichting zal geven op Het Nieuwe Instituut en zijn doelstellingen en activiteiten.

Jos Sentel heeft sinds 1992 vanuit verschillende perspectieven (onderzoek/Kolpron, projectontwikkeling/ING Real Estate, consultancy/ThirdPlace en investment management/Syntrus Achmea) gewerkt aan talloze en gevarieerde vastgoedvraagstukken. Zijn deskundigheid spitst zich toe op het ontwikkelen van toekomstgerichte visies en concepten voor gebouwen en gebieden, gebaseerd op brede marktinzichten en relevante (maatschappelijke) trends en ontwikkelingen.

Hij zal in zijn inleiding het (waarden-)perspectief van de eindgebruiker van vastgoed uitwerken. Welke mogelijkheden kent living-as-a-service en wat betekent dit concept voor ontwikkelaars en beleggers? Daarbij zoekt hij de spanningen op met betrekking tot de gebruikerswensen qua services en wat heeft de gebruiker over voor dit concept? Welke belemmeringen zijn er in de sfeer van dienstverlening, rendement en de capabilities van vastgoed? Wat zijn de randvoorwaarden voor succes en op welke uitdagingen moet de vastgoedsector daarbij een antwoord formuleren?

Dr. Marco Macagnano is consultant en adviseur in vastgoed en de gebouwde omgeving. Met een lange ervaring in architectuur, waarin hij promoveerde, smartbuildingsdesign en ontwikkeling en verduurzaming. Bij Deloitte Consulting is hij digital real estate leader Canada. Marco is pionier bij het vinden van nieuwe, innovatieve wegen voor eigenaren en gebruikers om monetaire en strategische vastgoedwaarde te creëren. Hij transformeert daarbij traditionele oplossingen naar real-estate-as-a-service-concepten. In 2018 won Macagnano de 'Building Design + Construction’s Global 40 Under 40 Award' in de categorie Architecture, Engineering and Construction.

Wilfrid Donkers is directeur van de Vastgoed Financiële Adviesgroep binnen Deloitte Nederland. Hij is een specialist op het gebied van vastgoedwaardering en betrokken bij grote waarderingsprojecten voor vastgoedfondsen, horecaportefeuilles, bouwondernemingen en ontwikkelaars.

In hun duo-presentatie via beeldverbinding vanuit Canada (Macagnano) en in de zaal (Donkers) gaan zij in op de fundamentele verandering die vastgoed ondergaat door digitalisering en smart building-oplossingen binnen de context van real-estate-as-a-service-concepten. Deze aanpassingen zijn nodig in de post-pandemische vastgoedwereld waarin vastgoedgebruikers zich steeds meer zullen afvragen wat vastgoed hen brengt en oplevert. Steeds meer zal behoefte ontstaan aan vastgoed-op-afroep, maatwerk, schaalbaarheid en dienstverlening. Wat is real estate as a service en wat is de impact daarvan op strategie en organisatorische performance?

Michael Kloppenburg is senior consultant bij Avison Young’s Flexible Office Solutions. Daar adviseert hij gebruikers en beheerders die binnen dit domein actief zijn. Ook leidt hij de activiteiten gericht op dienstverlening aan beleggers, met een focus op grote haalbaarheids-, research- en productontwikkelingsprojecten, verkoop en marketing, in de grote kantorenmarkten binnen de Verenigde Staten en Canada. Hiervoor werkte hij in het brede spectrum van portefeuillemanagement, beheer en acquisitie bij de Amerikaanse coworking-leider Carr Companies.

Kloppenburg introduceert zichzelf en zijn activiteiten. Hij geeft zijn visie op wat Real Estate as a Service is, gebaseerd op zijn ervaringen. Hij richt zich daarbij op huidige en toekomstige trends in Real Estate as a Service en op co-workingmodellen. Ook gaat hij in op de impact van Covid-19 op de ontwikkeling van het concept Real Estate as a Service.

Dr. Michel Knoppel is research fellow aan de Amsterdam School of Real Estate (ASRE), waar hij ook doceert in de richting International Economics & Housing Markets. Daarnaast is hij docent International Economics aan de Hogeschool van Amsterdam. Michel is redactielid van het VOGON-tijdschrift Real Estate Research Quarterly.

Algemene informatie

Kosten: Voor VOGON-leden is de studiemiddag gratis, niet-leden betalen 100 euro (exclusief btw). Introducés krijgen éénmalig 50% korting. Aanmeldingen waarbij sprake is van inschrijfgeld, kunnen tot 2 weken voor het event kosteloos, per e mail aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., worden geannuleerd. Bij afmeldingen daarna wordt 50% van het inschrijfgeld in rekening gebracht, vanaf 2 dagen voor het event 100%.

Inschrijving: Gebruik het inschrijfformulier om u op te geven voor deze studiemiddag, vergeet niet aan te geven of u ook de algemene ledenvergadering bijwoont.

Bereikbaarheid: Het Nieuwe Instituut is bereikbaar met de metro (halte Eendrachtsplein), tram 7 (halte Museumpark), tram 4 (halte Eendrachtsplein), bus 44 (halte Wytemaweg) en bus 32 (halte Breitnerstraat). Direct rond Het Nieuwe Instituut is er betaald parkeren. De Museumparkgarage ligt 50 meter van de ingang. Kijk hier voor speciale tarieven.

Museumkaart: Een bezoek aan Het Nieuwe Instituut is in het programma opgenomen. Toch vragen wij u uw Museumkaart mee te nemen.

Meer informatie: Mist u nog informatie over deze bijeenkomst, neem dan contact op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Voor algemene informatie over VOGON, zoals achtergrond en doelstellingen, zie vogon.nl.

 


Meer informatie

  • Thema Real Estate as a Service
  • Locatie Het Nieuwe Instituut, Museumpark 25, 3051 CB Rotterdam
  • Datum 22-04-2022
  • Tijdstip 14.00-18.00 uur
  • Prijs niet-leden: 100 euro (excl. btw)

VOGON-Leden hebben gratis toegang